úterý 3. prosince 2019

SCRAPENCYKLOPEDIE: 8. DÍL- Mixedmedia 1.část

Co jsou ta bájná mixed media? A proč by se jich nikdo neměl bát? Odpovědi na tyto i další otázky se vám pokusím dnes předat v tomto článku :) Pojďte se se mnou ponořit do hlubin tajemství techniky mixed media. Řekneme si základní informace, představíme základní i netradiční pomůcky. V druhém článku vám poté ukážu podrobnější postup (kdy, co a jak použít při tvorbě) a také vám představím některé české i zahraniční mixedmedia hvězdy, které mě v průběhu mojí tvorby inspirovaly.


Mixed media obecně
Někdo tomu říká patlání, ale já to moc nemám ráda. Pod pojmem patlání si představím děti, které patlají barvu po papíru, hlava nehlava. To ale není případ mixed medií. Já bych řekla, že mixed media je část scrapbooku, při které se nebojíte pracovat s barvami, pastami, texturami a rádi se u toho zašpiníte :) Jde tedy o použítí různých gelů, past, barev a technik na jednom projektu- mixování médií neboli mixed media.



Klasické pomůcky a média
Pro začátek nepotřebujete ani moc pomůcek, ale my si v článku představíme ty nejzákladnější.

- GESSO: Gesso je základ, který se hodí mít po ruce, když se chystáte tvořit mixed media projekt. Gesso může být čiré, bílé nebo černé a je to vlastně základní vrstva, která vám nachystá podklad pro další média(barvy, pasty, spreje). Podklad se stane odolnější a vy na něj můžete následně vrstvit pasty, gely, barvy. Může se použít na cokoliv- papír, karton, dřevo, plátno. Jediné na co si musíte dát pozor, že papír se může po nanesení trochu kroutit. Já si pomáhám horkovzdušnou pistolí a následně třeba scrap čtvrtku dám vyrovnat ještě pod pár těžkých papírů. Husté gesso se dá také použít místo strukturovací pasty- tip pro začátečníky(než si vytvoříte zásoby).



- PASTY: Pasty by mohly být kapitola sama pro sebe. Je dobré vědět, co od nich očekáváte. Mohou být strukturovací- po zaschnutí zůstanou v tom tvaru v jakém jste je nanesly na podklad(například špachtlí uděláte mořské vlny). Další pasta se kterou se můžete setkat je třeba sněhová pasta- asi netřeba vysvětlovat, že vám udělá sněhový efekt(má v sobě drobné kamínky). Stejného efektu ale můžete dosáhnout smícháním strukturovací pasty a drobných kuliček(nebo třeba korálků), které se dají sehnat. Dále existují třeba šablonové pasty, vhodné pro práci se šablonami. Pasty můžete objevit v různých barvách- my máme nově na eshopu nádherně barevné texturovací pasty od Moda scrap. Takovou speciální pastou je 3D matte gel(může být i glossy- ale matte gel je po zaschnutí matný a tudíž není tolik vidět jako lesklý), který se dá použít na míchání s prášky a vytvoří vám pastu. Ale já ho úplně nejradši používám na lepení, protože udrží všechen materiál od krajky, papírů až po knoflíky a kovové ozdoby.
Tip od Milušky: Jako pasta se dají použít i také husté akrylové barvy.



ŠABLONY: Šablony nám vytvářejí krásný efekt na projektu. Můžete je používat s texturovacími pastami, ale také přes ně stříkat sprejem, tupovat houbičkou namočenou v inkoustu nebo vzít tužku a vzor třeba obkreslovat.



- BARVY: Barvy jsou obsáhlá kapitola a je na každém z nás, pro které se rozhodneme. Někomu vyhovují spreje- už namíchané barvy v rozprašovači, které je jednoduché použít, ale na druhou stranu, není to úplně přesné a můžete mít barvu i tam, kde jste jí rozhodně nechtěli. Někdo se může rozhodnout pro práškové barvy, kterými si můžete namíchat vlastní spreje- mícháním barev a vody nebo třeba projekt poprášit čirou vodou a práškovou barvu opatrně poprášit. Barva se krásně rozpustí a smíchá s vodou na projektu. A někdo se třeba rozhodne pro tekuté barvy, které se nabírají štětcem a na projektu se můžou nebo nemusí míchat s vodou.



-POMŮCKY: Určitě bych doporučovala kvalitní štětce a špachtle. Na začátku si ale také vystačíte třeba s kreditní kartou, kterou se dá roztírat gesso :) Hodí se také rozprašovač na vodu a horkovzdušná pistole.


Netradiční pomocníci
Kromě klasických pomocníků, které jsem vám představila výše(a je jich mnohem víc, ale to bychom tu byli do vánoc :) ), se dají použít i věci, které najdete v domácnosti. Můžete barvit čajem, kávou, použít makeup, oční stíny atd :) Fantazii se meze nekladou :) A kdo tvoří mixed media, ten ví, že se nic nevyhazuje. Visačky z oblečení, prázdné čajové pytlíčky, kousky lepenky, gáza, různé druhy látek a krajek, staré knoflíky, cokoliv kovového, rozbité kolíčky, staré knihy, notové zápisy atd :)



Ozdoby
V mixed media tvorbě se dá použít v podstatě všechno. Někdo rád používá staré obrázky a novinové výstřižky, někdo zdobí květinami, někdo si oblíbí kovové pomocníky. Skoro všichni ale používají v nějaké míře scrapbookové papíry- buď jako podklad nebo třeba doplňkově pod obrázky. Hojně se také využívají samolepky s nápisy, buttonky a různé další scrapbookové ozdoby.



Co všechno může vzniknout
V podstatě všechno, co se ve scrapbooku tvoří se dá dělat mixed media technikou. Scrapbookové stránky, přáníčka, ATC kartičky, plátna, deníky a fotoalba, 3D projekty.






Tipy pro začátečníky
Nelze přesně říct, co byste si měli pořídit, pokud chcete vyzkoušet mixedmedia. Každému vyhovují jiné pasty, barvy, styl tvoření ale i jiné značky. Určitě je pro začátek dobré mít doma gesso a nějaké barvy- spreje, tekuté nebo práškové... klidně i vodovky. Já si třeba jako první kupovala pasty z Lidlu než jsem se dopracovala k jiným značkám. A spoustu věcí máte taky doma- papíry, krajky, stuhy, knoflíky, ozdoby, kytičky. No a pokud vás to chytne za srdce, můžete postupně dokupovat a experimentovat a zjišťovat s čím se vám dobře pracuje.

Pokud máte nějaké otázky k technice mixed media, napište nám je do komentáře a odpovědi na ně můžeme zařadit do dalšího článku. Tam se mimo jiné dozvíte i kdo mě inspiruje ze zahraničí a společně si vytvoříme jeden mixed media projekt.

Žádné komentáře:

Okomentovat