středa 16. září 2020

MONČA... Betonové Chorvatsko – Traveller´s notebook část 1

Ahoj všem! I když máme už září, vypadá to, že léto tedy ještě rozhodně nekončí. A tak si myslím, že je ten pravý okamžik na nějaké to letní tvoření ... Dnes mám pro vás první polovinu svého nového Traveler's sešítku, do kterého jsem zpracovala naší dovolenou v Chorvatsku, kam jsme vyrazili v srpnu 2017. Přiznám se, že se mi do scrapování této dovolené moc nechtělo, protože to byla ta nejhorší dovolená, kterou jsem za všechny ty "dovolenkovací" roky prožila. Ale nakonec jsem ráda, že jsem se do toho pustila, a to především kvůli nádherné kolekci Beyond the Sea od P13, se kterou to jde prostě samo.

Jako základ jsem použila cestovní deník z této kolekce, který má desky již krásné ozdobené, a tak stačilo přidat nápis a do spodní části jsem dala jednu průhlednou samolepku od Studio Forty. Sešítek má celkem 10 listů, tj. 20 stran + 2 strany obálky (vpředu a vzadu).

V deníku jsem tedy využila hned tu první stránku desek, abych měla víc místa. Vždy, když dělám cestovní deník, tak se snažím, aby měl nějakou jednotnou formu. Zde jsem pro každý den natiskla razítko (jedno starší od Studio Forty) s obdélníkem a dvěma linkami, kam kaligrafickým fixem píšu den v týdnu, pak mezi linky datumovkou datum a do rámečku piktogram, jaké bylo ten den počasí. 

Do Chorvatska jsme jeli samozřejmě autem, ale aby to nebyl na jednu cestu takový zápřah, tak jsme si to ježdění autem trochu rozložili do více dní. Vyrazili jsme ve čtvrtek ráno a naše první zastávka byla v Rakousku. Kempovali jsme u Ossiacher See, kde jsme se i vykoupali a odpoledne jsme si pro změnu vyjeli a vyšli na horu Gerlitzen.

Jak vidíte, fotky nejsou hned od moře, ale i přesto se s kolekcí Beyond the Sea scrapují krásně i takové outdoorové zážitky, jako je stavění stanu nebo kýčovité vrcholovky. Abych do alba nacpala co nejvíce fotek, tak kombinuji obdélníkové fotky s kruhovými. A ony ty kruhové fotky propůjčí těm stránkám i takový šmrnc.

Druhý den naší dovolené jsme pokračovali do Slovinska, kde jsme navštívili Triglavský národní park, nějaké vodopády (těch je v Julských alpách opravdu hodně) a také jsme si dali trochu adrenalinovější cestu k pramenům řeky Soči. Večer jsme opět kempovali v jednom kempovišti (Kamp Lazar) a odtamtud se dalo jít krásnou procházkou k dalším vodopádům (Mali a Veliki Kozjak). No a našeho tátu nenapadlo nic jiného, než se v těch  ledových jezírkách pod tím velkým vodopádem vykoupat.


Konečně tu byla sobota a to neznamenalo nic jiného, než že dnes nám začíná ubytování v Umagu. To jsem ještě nevěděla, co mě čeká. Hotel a místo tentokrát vybíral manžel (ubytování zařizoval přes Čedok), takže když jsem pak viděla ten socialistickej hotel, ve kterém jsme byli ubytovaní, tak na mě šly mrákoty. Pokoj byl tmavý, ošuňtělý, v koupelně plesnivé stěny a koberec v předsíni byl nasáknutej vodou (asi se tam uklízečce něco vylilo). Ale nejlíp to glosoval Marťa, když říká: "No docela dobrý ... je tu i obraz." 

Takže jsme se ubytovali a že vyrazíme na pláž ... Ale to, co bylo považováno za pláže byly betonový mola a hráze, ze kterých vedly do vody schůdky nebo takové rampy (které tedy mimochodem strašně klouzaly, jak se tam tvořily řasy a taková ta mořská mechovina). Takže já z toho byla úplně v šoku, že jsem do moře ten první den ani nevlezla. Samozřejmě kamenité bylo i moře, takže do vody nejlépe v botech. Ale boty do vody měl jen Marťa, takže večer jsme vyhlásili akci "kup si svoje boty do vody".



Na tuto poslední rozkládací stránku jsem použila velký scrapbookový papír a využila natištěný motiv moře a skaliska. Na levé straně jsem udělala jeden mini layout s Marťou, jak stojí na ve vodě na těch šutrech, na pravo jsem přidala odklápěcí stránku a tam jsem dala fotky těch betonových a kamenitých pláží.

No ... takže jak vidíte, dovolená sice nezačala úplně nejlépe, ale to nic nemění na situaci, že kolekce Beyond the Sea je naprosto úžasná a krásně se s ní pracuje. Takže během následujících dní doplním do sešítku ty zbývající dny a zbytek TN vám ukážu v příštím článku a na videu (a příběh pokračuje ... máte se na co těšit, protože náš táta dostal v pondělí čtyřicítky horečky - to z té koupele v tom ledovém vodopádu ... takže asi tak!). 

Mějte se krásně.


Použitý materiál:







Žádné komentáře:

Okomentovat