neděle 18. srpna 2019

SCRAPENCYKLOPEDIE - 5. DÍL: Kouzlení s razítky aneb jedno razítko pětkrát jinak

Samozřejmě že různé nápisy, tvary a obrázky se dají vytisknout z počítače. Ale to by prostě nebylo to pravé hand made papírové tvoření. Razítka - to je taková základní esence celého scrapbookingu. V minulém článku jste se dověděli, jaké typy razítek si můžete pořídit, jak je skladovat a jak o ně pečovat. Dnes se podíváme na zoubek tomu, jaká kouzla se dají s razítky dělat. 

NÁPISY

Pokud nejste zrovna zběhlé v krasopsaní, pak se bez nápisových razítek asi neobejdete. Na trhu je neuvěřitelné množství různých popisků a sloganů, často v sadě s obrázkovými razítky. Protože je ale scrapbooking z USA, většina z nich je k naší smůle v anglickém jazyce. Je pravda, že řada obchodů již nabízí i celou řadu nápisů v češtině, přesto není od věci mít alespoň jednu sadu razítkové abecedy, ze které si poskládáte nápis přesně na míru.



POZADÍ (BACKGROUND)

Pozaďová neboli backgroundová razítka jsou větší razítka, díky nimž si sami dokážete vytvořit pozadí přáníčka, visačky nebo scrapbookové stránky. Pokud tato razítka nevlastníte, nezoufejte. Krásné pozadí si můžete vytvořit také opakovaným, ať už pravidelným či nepravidelným, natisknutím menších například geometrických motivů. Můžete využít stejné razítko namočené v několika různě barevných inkoustech nebo černé obrysy, které pak vybarvíte.



3D EFEKT

Narazítkované tvary si můžete vystřihnout nebo vyříznout na Big Shotu (některá razítka se dají pořídit přímo v sadě s výsekovými díly do této mašinky). Takto upravená razítka pak můžete na přáníčka nalepit lepidlem nebo je podlepit pěnovým polštářkem, čímž tvarům a nápisům dodáte krásný 3D efekt.



EMBOSOVÁNÍ

V některém s dalších dílů miniseriálu vás seznámíme s technikou embosování. V ní mají razítka samozřejmě svoje nenahraditelné postavení. Ať už jde o horké embosování nebo embosování za studena. Pomocí embosovacího média, razítek a embosovacích prášků dostanou vaše projekty úplně nový rozměr. Pro zřetelné přesné obrysy se nejlépe hodí jemné embosovací prášky a také přetřít prostor, kam budete tisknout, antistatickým práškem.

TIP: Pokud se vám nechce utrácet za poměrně drahý antistatický prášek, zajděte do nejbližší drogerie, kupte za pár korun pudr na dětskou prdelku, nasypte ho do ponožky, která vám už dlouho zůstává lichá v prádelním koši kvůli pračce ponožkožroutce, a máte na dlouho vystaráno.



PŘEKRÝVÁNÍ

Razítka na sebe můžete vrstvit, takže pak vypadají, jako že z obrázku vystupují či jsou v pozadí. Touto technikou můžete vytvořit například krásná květinová zátiší nebo nejrůznější obrázky s postavami. Při tvorbě takového obrázku je skvělým pomocníkem maskovací papír, pomocí kterého zakryjete část obrázku, přes kterou budete dále tisknout. Pomocí razítek také můžete vytvářet efekt stínu. To když si razítko natisknete, a pak znovu namočíte, otisknete nejprve mimo určené místo, a potom (již pouze se zbytkem inkoustu) přes původní motiv. Otisk nebude tak silný a bude původní obrázek krásně stínovat.

TIP: Pokud doma nemáte maskovací papír, zkuste použít papírky z lepícího bločku. Zaručeně udělají stejnou službu a ušetříte tak pár korun.



TAKŽE...

Tohle je pouze malý výběr toho, co se dá s razítky provádět. Na internetu určitě sami brzy najdete spoustu dalších triků, které zpestří vaši tvorbu, anebo dokonce budete vymýšlet své vlastní. Tak či jinak, razítka jsou prostě neodmyslitelná součást všech scrapbookových projektů. A jestli někdo tvrdí, že už žádná další nepotřebuje, tak tomu nevěříme! :-)







Použitý materiál:

alkoholové fixy
distress inkousty
vellum
kraftový základ přání

Krásné kreativní dny!

Žádné komentáře:

Okomentovat