úterý 23. června 2020

SCRAPENCYKLOPEDIE...13.díl: Šablony a co s nimi?!


Pokud se rádi vzděláváte, předpokládám, že už netrpělivě vyhlížíte další díl naší Scrapencyklopedie. Tentokrát uděláme radost všem, kdo mají ve svých zásobách šablony s nejrůznějšími vzory a ještě si s nimi tak úplně nevědí rady. A pozor ... jako inspirace vás čeká nálož videí! Tak jdeme na to!

Šablony neboli masky mohou být vyrobeny z nejrůznějších materiálů (nejčastěji plastové) a mohou mít různé velikosti. Využijete je zejména při tvorbě pozadí (tzv. backgroundů) přáníček, layoutů ale i dalších mixed media projektů. 

U nás v obchůdku najdete celou řadu šablon od nejrůznějších výrobců, ale s trochou fantazie a trpělivosti si můžete doma vytvořit šablonu i svou vlastní. Stačí si vzít kousek papíru nebo plastovou destičku a vzor si vyřezat pomocí řezačky, řezacího nože nebo vyřezávacích šablon.

A k čemu všemu můžete tedy šablony využít?

ŠABLONY A TEXTUROVACÍ PASTY / GESSA

Velmi často se šablony využívají k nanášení texturovacích past nebo gessa, což projektům dodá plastičnost a v kombinaci s barvami nebo glitry ještě další zajímavé efekty. Pokud nevíte, jak postupovat, mrkněte na video a nechte se inspirovat.

VIDEO (final 01 pasty)

ŠABLONY A RAZÍTKA

Zajímavý efekt vytvoříte, pokud přes šablonu budete razítkovat. V tomto případě ovšem raději použijte šablony s většími jednoduchými vzory, ať má šanci vyniknout vzor razítka.


ŠABLONY A DISTRESS INKOUSTY

Milovníci distress inkoustů by určitě měli mít zásobičku šablon po ruce, dají se využít totiž hned několika způsoby. 

Přes šablonu můžete tupovat houbičkou a vytvářet tak jemné přechody mezi jednotlivými barvami. 


Nebo naopak naneste na papír vrstvu distress inkoustů, nechte zaschnout a  poté je přes šablonu setřete vlhčeným ubrouskem. 


Využít můžete také negativu šablony, kdy barvu nanesete přímo na šablonu a obtisknete ji. 



VIDEO (final 02 distress)

ŠABLONY A SPREJE

Krásné pozadí vytvoříte také pomocí sprejů. Spreje stříkejte přímo přes šablonu nebo jimi přestříkejte texturovací pastu, kterou jste nanesli přes šablonu a nechali zaschnout. Můžete také využít negativu šablony, kdy ji sprejem postříkáte a obtisknete na papír.

ŠABLONY A HORKÉ EMBOSOVÁNÍ

Plasticitu a lesk dodáte svým projektům horkým embosováním. Embosovací prášky se dají využít nejen při použití razítek ale také šablon.



VIDEO (final 03 embosovani)

OBKRESLOVÁNÍ ŠABLON

Šablonky k obkreslování dětských motivů známe z papírnictví asi všichni, ale co takhle zkusit obkrelit vzory scrapbookových šablon třeba gelovým perem případně ještě vybarvit? Také zajímavé, že?

Doufám, že jsem vás navnadila k různým hokusům pokusům se šablonami a dáte jim šanci. Nebojte se kombinovat různé techniky a objevovat své vlastní postupy, výsledek bude vždy stát za to! Pokud se rozhodnete se svými experimenty pochlubit, tak u nás v Paper Garden Clubu a na Instagramu s hastagem  #tvorimezpapiru a #papergarden_cz  se budeme těšit!

Použitý materiál:

glitry
vyřezávací šablona srdce, rámeček
distress inkousty
akvarelové barvy
černý inkoust
3D kontura černá
Glossy Accent




Žádné komentáře:

Okomentovat