neděle 24. listopadu 2019

SCRAPENCYKLOPEDIE: 7.DÍL - Vybarvování (2. část) - Jak?





Pokud jste po minulém dílu naší Scrapencyklopedie věnovaném vybarvování naběhli do nejbližšího papírnictví, nakoupili pastelky, akvarely či alkoholové fixy, už se určitě nemůžete dočkat pokračování. Poté, co jsme si minule odpověděli na otázku: "Čím vybarvovat?", je na čase si odpovědět na tu zásadní otázku: "Jak vybarvovat?". Tak pojďme na to!

JAK VYBARVOVAT?

Jednoduše, vezměte si do ruky pastelky, fixy, markery, prostě cokoli máte po ruce a pusťte se do toho. Zlepšovat se budete obrázek od obrázku, chce to jen zkoušet a nebát se. Kreslení je jako každé jiné řemeslo, dá se pilným trénováním naučit. Ale abyste si nemysleli, že vás jen takto odbydu, mám pro vás pár tipů, které si můžete vyzkoušet.

1. Pro začátek zapomeňte na stínování. Pohrajte si s kombinacemi barev, ať zjistíte, kterým barvám to spolu sluší. Prostudujte si barevný kruh a zkoušejte jak na vás jednotlivé kombinace barev působí. Například barvy, které jsou v kruhu blízko sebe, působí harmonicky. Naopak doplňkové barvy (v kruhu jsou naproti sobě) přinesou do vašich obrázků kontrast a energii.




2.  Nemáte sady barviček, které čítají 100 kusů jednotlivých odstínů? Nevěšte hlavu, ani je nepotřebujete! Jakoukoli barvu a odstín si můžete namíchat sami z pouhých pár základních barev, jako je žlutá, modrá, červená, případně bílá a černá. Je to sice trochu pracnější, ale věřte mi, tohle je velká zábava. Tak směle do toho! Míchání barev využívám často, když chci sladit barvy obrázku s podkladovým scrapbookovým papírem. To jsem vám už ostatně ukazovala v minulém videu.




3. Pohrajte si s intenzitou barev. Chcete veselý narozeninový obrázek? Použijte syté zářivé barvy. Chcete jemný miminkovský nebo romantický obrázek? Použijte tlumenější méně intenzivní barvy. Například akvarelové barvy a fixy hodně zřeďte vodou.

4. Pohrajte si s teplotou barev. Tvoříte jarní nebo letní přáníčko nebo přáníčko, ze kterého má sálat teplo a veselo? Pak teplé barvy jako světle zelená, žlutá, oranžová nebo červená jsou tou správnou volbou. Naopak zimním obrázkům nebo obrázkům, které mají působit svěže a chladně sluší fuchsiová, fialová, modrá a tmavě zelená.




5. Barvičky máte zmáknuté, tak pojďte svým obrázkům přidat hloubku pomocí stínování. Při stínování je důležité si uvědomit odkud přichází světlo. Části, které jsou k pomyslnému zdroji světla nejblíže, budou nejsvětlejší. Naopak ty, které jsou nejdále, budou nejtmavší. Ze začátku je nejjednodušší si představit, že světlo přichází z našeho pohledu. Nejtmavší jsou tím pádem strany objektů, na které se díváme. Stínujte postupně, tmavší tóny přidávejte v několika vrstvách a neustále se je snažte prolínat s ostatními barvami. A pokud i tak budete tápat, zkuste si najít barevnou (vystínovanou) inspiraci vašeho konkrétního razítka na internetu a vybarvujte podle ní. Postupně tak získáte jistotu a stínování pro vás bude hračka i bez předlohy.







6. Experimentujte a zkoušejte nové způsoby vybarvování. Dejte například šanci náhodě, kdy nejprve nanesete barvičky na papír a teprve potom natisknete kontury obrázků. Toto funguje krásně například s použitím razítek květin. Zkuste si monochromatické vybarvování, kdy obrázek vybarvíte různými odstíny jedné barvy. Nebo si pohrajte s konturami. Nemusejí být nutně pouze černé, zkuste bílé, průhledné, zlaté embosované nebo vybarvěte obrázek tak, že kontury nebudou vidět vůbec.





Tipů ohledně vybarvování bych pro vás měla ještě celou řadu, ale vidím, že už se chcete vydat do svých tvořivých koutků a začít vybarvovat. Nebudu vás už tedy zdržovat, však vy si na nejrůznější vychytávky jistě přijdete sami. Jde jen o to, zkoušet a zkoušet.

Nezapomeňte se nám pochlubit svými vybarvenými obrázky v našem Paper Garden klubu nebo na Instagramu s hastagem #papergarden_cz #tvorimezpapiru. Těšíme se na ně!






Žádné komentáře:

Okomentovat