pondělí 18. listopadu 2019

SCRAPENCYKLOPEDIE: 7. DÍL - Vybarvování (1. část) - Čím?


Vybarvování, že je jen pro malé děti? Ale kdepak! Už nějaký ten pátek je vybarvování jednou z nejoblíbenějších antistresových aktivit pro dospělé. Vyžaduje naši plnou pozornost a umožní nám tak alespoň na chvíli zapomenout na každodenní starosti. Chtěli byste vybarvování využít na svých přáníčkách a projektech, ale nevíte tak úplně, jak na to? V tom případě tu jste správně, pojďte nahlédnout do dalšího dílu naší Scrapencyklopedie, kde si odpovíme na otázku: Čím vybarvovat?

ČÍM VYBARVOVAT?

1. Pastelky

Pastelky asi netřeba představovat. Všichni je doma máme a alespoň do našich vybarvovacích začátků si s nimi vystačíme. Jejich výhodou je, že není třeba používat žádný speciální papír a na kontury obrázků můžete použít v podstatě jakýkoli inkoust, který doma máte. Pokud máte pastelky dostatečně měkké  se sytými barvami, můžete vyzkoušet vybarvovat třeba i na kraftový papír.

2. Akvarelové pastelky

Na první pohled vypadají jako klasické pastelky a můžete s nimi samozřejmě také tak pracovat, ovšem  mívají sytější barvy, jsou měkčí a hlavně dají se rozmývat vodou. Pokud budete akvarelové pastelky rozmývat, používejte akvarelové papíry nebo papíry na mixed media techniky, které mají vyšší gramáž a díky nimž dosáhnete požadovaného výsledku. Kontury obrázků natiskněte permanentními inkousty, mně se nejvíce osvědčil Archival, případně StazOn. Pro rozmývání můžete používat klasické štětce, které budete namáčet ve vodě nebo vodní štětce, které mají  zásobník na vodu zabudovaný přímo v sobě.

Použití Distress inkoustů a akvarelových pastelek.

3. Akvarelové fixy

Pro vybarvování akvarelovými fixami platí stejná pravidla jako pro akvarelové pastelky. Osobně mám vybarvování fixami raději, přijde mi o něco rychlejší než akvarelovými pastelkami a tak nějak variabilnější. Například se dá krásně pracovat s intenzitou barvy. Obrázek můžete buď vybarvit přímo fixou, získáte tak zářivé syté barvy nebo pokud chcete méně intenzivní barvu, stačí fixou udělat pár tahů na nějaké podložce a poté přimíchat vodu. Získáte tak daleko jemnější intenzitu barvy, kterou můžete nanést přímo na obrázek. Tímto způsobem můžete také krásně míchat jednotlivé barvy a vytvářet si vlastní. To vše si ukážeme na videu. Jedinou nevýhodou fixů je, že nejsou vhodné na vybarvování na kraftovém papíře. Při nákupu si také dávejte pozor, zda jsou fixy světlostálé.

Použití alkoholových fixů a akvarelových fixů.

4. Akvarelové barvy

Akvarelové barvy můžete zakoupit v tubách nebo ve vaničkách v různě velikých sadách. Stejně jako u akvarelových pastelek a fixů doporučuji použití akvarelových papírů a permanentních inkoustů. Akvarelové barvy stejně jako pastelky a akvarelové pastelky můžete používat také na vybarvování na kraftovém papíře.

Použití akvarelových barev ve vaničkách a pastelek.

5. Distress inkousty a Distress Oxide

Distress inkousty jsou inkousty na bázi vody, takže mají podobné vlastnosti a podmínky použití jako akvarelové fixy. Distress Oxide ještě navíc můžete použít k vybarvování na kraftovém papíře

6. Alkoholové fixy

Jak název sám napovídá tyto fixy jsou na bázi alkoholu a díky tomu, že se do sebe krásně vpíjejí, vytvoříte s nimi nádherné obrázky s jemnými přechody a dokonalým stínováním. Pro vybarvování doporučuji použít papíry s velmi hladkým povrchem, nejlépe papíry, které jsou přímo určené pro práci s alkoholovými fixami. Kraftové papíry se na vybarvování nehodí. Přiznám se, že najít správné papíry a inkousty, kterými by se daly obrázky natisknout, aniž by se následně v kombinaci s alkoholovými fixami rozpíjely, byl trochu oříšek. Nakonec se mi na kontury obrázků nejlépe osvědčil inkoust Memento, který je na bázi vody.

 Použití alkoholových fixů a akvarelových fixů.


Tímto výčtem možnosti samozřejmě nekončí, vybarvovat můžete kde, čím. Dovedla bych si představit ještě akrylové barvy, linery, zvýrazňovače, gelatos a další a další. Možnosti jsou opravdu široké. 

Zde už je krátké video, kde se můžete blíže podívat, na práci s pastelkami, fixami a dalšími barvičkami. 

VIDEO 

O tom, jak vybarvovat, aby naše obrázky byly dokonalé, si povíme zase příště, tak sledujte blog a vyhlížejte 2. část naší vybarvovací Scrapencyklopedie. A mezitím trénujte a nezapomeňte se nám pochlubit svými vybarvenými obrázky v našem Paper Garden klubu nebo na Instagramu s hastagem #papergarden_cz #tvorimezpapiru. Těšíme se na ně!






Žádné komentáře:

Okomentovat