středa 11. ledna 2017

SCRAP ENCYKLOPEDIE - 2.díl - Do čeho se pustit?



Scrapbooking je pro mě něco jako "nikdy-bych-nevěřila-že-budu-něco-tvořit-po-tom-co-mi-družinářka-kdysi-dala-čtyřku-ze-stříhání". A ejhle, o 17 let později sedím doma v obývacím pokoji v hromadě barevných papírů, ulepená od hlavy k patě, před sebou klubající se cosi. A to celé naprosto dobrovolně. Scrapbooking pravidelně vnáší do mého života radost. Tenhle pocit je skvělý a já se ho snažím šířit dál. Proto jsem se rozhodla napsat tenhle miniseriál. V 1. dílu jsme psali o tom, co to scrapbooking vlastně je. Dnes bych vám ráda ukázala, do čeho všeho se v rámci této techniky můžete pustit.

Scrapbooková stránka

Základním kamenem scrapbookového umění je jednoduše "stránka" (či "layout"). Je to něco, čemu by se před pár lety zřejmě říkalo koláž (nebo asambláž, jak jsem byla poučena), ale protože k nám scrapbooking docestoval z USA, zažil se anglický výraz.







Základem scrapbookové stránky je obvykle scrapbookový papír, pro zpevnění často podlepený lepenkou či kartonem - to když si stránku následně chcete pověsit třeba na stěnu. Dominantu stránky pak obvykle tvoří vaše fotografie, které ozdobíte razítky, inkousty, výseky z papíru, stužkami, knoflíčky nebo velmi populárními washi páskami. Někdy se na stránce může vedle nápisů objevit i delší text či méně tradiční materiály jako je třeba látka nebo filc. To vše se na podklad lepí speciálními lepidly, která neobsahují kyselinu. Materiálu pro scrapbooking bude ostatně věnován celý 3. díl miniseriálu.

Scrapbooková alba

Pokud jednotlivé stránky neskončí jako dekorace na stěně, můžete je vkládat do průhledných fólií a ty následně kompletovat do zakoupeného alba s kroužkovou vazbou. Získáte tak velmi originální sbírku vzpomínek, ve které bude každá stránka úplně jiná. Lze také zakoupit album s prázdnými listy, na kterých pak budete koláže přímo vytvářet.



Existují také minialbíčka  - kartonové desky svázané knihařskými kroužky, do kterých si "scrapařky" vyrábí vlastní ministránky s fotkami či různé ozdobné kapsičky. Desky i stránky jsou samozřejmě nazdobené různými materiály. Takovéto minialbíčko může být krásným dárkem pro novomanžele, památkou na první měsíce vašeho dítěte nebo upomínkou na povedenou letní dovolenou.

Project Life

Další formou „papírového“ tvoření je Project Life, jehož maminkou je Američanka Becky Higgins. Funguje na podobném principu jako scrapbookové album, ale jednotlivé fólie v albu jsou rozděleny na menší kapsičky různé velikosti. Do těchto kapsiček se vkládají fotky a kartičky, ale také prospekty, letenky, jízdenky, účtenky, vstupenky, mapičky - prostě cokoliv, co dotvoří celkovou atmosféru okamžiku.





Kartičky se obvykle kupují již připravené, a to v různých sadách, které jsou často tématicky zaměřené (léto, Vánoce, svatba, rodina, narození dítěte...). Na některých kartičkách jsou obrázky, jiné jsou již potištěné nápisy a další jsou připravené pro váš text. Na ně můžete zaznamenat vaše zážitky, příhody anebo třeba vtipné hlášky vašich dětí. Kartičky ale není nutné si kupovat, můžete si je samozřejmě připravit sami vystřižením ze scrapbookových papírů.

Project Life je prostě takový obrázkový deník. Jako ten normální si ho můžete vést jednou týdně, jednou měsíčně anebo pouze při nějaké události (narozeniny, Vánoce, promoce...). Oproti klasickému scrapbookovému albu je tvorba Project Life díky předtištěným kartičkám rozhodně rychlejší a méně náročná na vymýšlení kompozice. Proto je také upřednostňován - pár minut u televize si najde snad i ta nejvytíženější manažerka (nebo maminka).

Cardmaking

Cardmaking (zase ta angličtina) neboli "výroba přáníček" je další způsob, jak se kreativně vyjádřit. Jako základ můžete použít již hotová přání různých velikostí nebo si pomocí řezačky vyrobit podklad vlastní. Na jeho zdobení pak využijete stejné techniky jako pro scrapbooking (razítkování, embossing, decoupage...) i stejný materiál (samolepky, knoflíčky, kytičky, provázky...). Já osobně tvořím převážně přáníčka - základy přáníček mají ideální velikost, která mě neodradí pustit se do projektu, a pokud už mám v hlavě nápad, většinou to jde i celkem rychle. Ale o rychlost tady samozřejmě nejde.




Kromě výše zmíněného můžete svou kreativní energii vložit do tvorby visaček, krabiček, taštiček a nepochybuji, že Vás už teď napadá spousta dalších scrapbookových projektů. Dveře do světa kreativního papírového tvoření jsou otevřené pro každého... Tak račte vstoupit!

Žádné komentáře:

Okomentovat